SALD

Posted on Posted in Environments, Exhibitions

Srpsko amatersko lekarsko društvo

Srpsko amatersko lekarsko društvo je likovni rad  baziran na kritičkom promišljanju poremećenih vrednosti društva i države.

Srpsko je zato što živimo u diletantsko doba u diletantskoj zemlji Srbiji gde svako ima pravo i šansu da se okuša u bilo kojoj profesionalnoj aktivnosti, bio za nju kvalifikovan ili ne, a da za to ne snosi posledice svojih postupaka. Ni sama država nije spremna da snosi poseledice postupaka državnih službenika, a samim time daje puni legitimitet obezvređivanju svake profesije.

Amatersko je zato što .......zaključite sami.

Medicina je izabrana kao najdrastičniji primer nečega što nemože biti predmet amaterizma, tj. nečega u čemu ama­terizam koji u momentu kada prerasta u profesionalizam ima za ishod smrtonosne posledice. Za druge profesije to niko ne shavta ozbiljno, recimo likovni kritičar amater ili porno zvezda amater, iako se i kod ovih profesija mogu pojaviti smrtonosni ishodi. Uzmimo samo amatersko bavljenje kulturom u protekle dve decenije ili čak forsiranje slikara naivaca u bivšoj Jugoslaviji. No to niko nije u stanju da uzme za ozbiljno kao društveni fenomen.

Što je primitivnije i neobrazovanije društvo, to su neophodnije drastičnije metode pokaznih vežbi.

zdravstvena legitimacija lekara amatera, print, 2006. godina

V. Djordjevic, N. Damnjanovic, Lj. Urošević, I. Simeonović Ćelić

N. Damnjanovic, M. Prodanovic, V. Djordjevic, I. Stepancic